Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

dilluns, 24 de juny del 2013

307- Colabora con un SMS a la Semana Europea contra la Leucemia 2013.


Con motivo de la Semana Europea contra la Leucemia 2013 (21-28 de junio), 210 pacientes y ex-pacientes de leucemia, linfomas, mieloma múltiple y otras enfermedades de la sangre se han unido para sensibilizar a la sociedad y pedir su colaboración para continuar investigando.

"No sabes lo fuerte que eres hasta que la vida te pone a prueba".
 Sonríe y disfruta de la vida que es maravillosa.




Se trata de conseguir 10.000€ mediante mensajes SMS para poner en marcha una línea de investigación científica. Las causas de mortalidad y complicaciones más frecuentes en los pacientes con enfermedades hematológicas malignas como la leucemia son las infecciones seguidas de las hemorragias.

CUALQUIER PERSONA PUEDE COLABORAR ENVIANDO UN SMS CON LA PALABRA VALORALAVIDA AL 28027 
(*COSTE DEL SMS: 1,2 EUROS. DONATIVO ÍNTEGRO. DISPONIBLE PARA MÓVILES MOVISTAR, ORANGE Y VODAFONE ESPAÑA).

Para ofrecerles más oportunidades una de las líneas de investigación del Instituto de Investigación contra la Leucemia Josep Carreras está íntegramente dedicada a las complicaciones o efectos secundarios asociados al tratamiento, como la quimioterapia o los trasplantes de médula ósea.

Cada día mejoran los índices de curación de muchos tipos de hemopatías malignas como la leucemia o los linfomas pero los pacientes pagan un precio muy alto. Muchos de los tratamientos a los que se someten son muy tóxicos (quimioterapia, radioterapia, trasplante de médula ósea) y conllevan muchos efectos secundarios o complicaciones (infecciones, trombosis, trastornos endocrinos, esterilidad…).

dissabte, 22 de juny del 2013

306- Criteris de correcció biologia selectivitat 2013 (juny incidències)


A l'aula virtual adn-dna.net, es poden consultar els criteris de correcció de la prova de biologia corresponent a la convocatòria d'incidències, en:

 Categoria:
 ORIENTACIÓ ACADÈMICA I PROFESSIONAL 
   
 Curs O01- Informació acadèmica
 Tema-3 Proves de selectivitat
 recurs 09g -Criteris correcció biologia 2013
 
 
 
Els lectors dels blogs adn-dna, biologia i naturalesa , canal adn-dna.net a YouTube i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net poden suggerir, en l'apartat de comentaris d'aquest post, altres informacions relacionades amb aquesta prova de selectivitat.

divendres, 14 de juny del 2013

305- Festa de la ciència i la tecnologia al Parc de la Ciutadella de Barcelona


Una nova activitat per cultivar la vocació científica, participant en activitats de divulgació científica  com la festa de la ciència i la tecnologia que està prevista per aquest dissabte 15 de juny, 11-24 h i diumenge 16 de juny, 11-15 h al Parc de la Ciutadella  de Barcelona.

 

Parc de la Ciutadella - Barcelona

Podràs descobrir i experimentar de la mà dels seus protagonistes la recerca i la innovació d’excel·lència que es fa a Catalunya. Participa del seu procés de creació i comparteix les emocions dels seus descobriments.

 Totes les activitats de la festa són gratuïtes.

 

 

Els lectors dels blogs adn-dna, biologia i naturalesa , canal adn-dna.net a YouTube i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net poden suggerir, en l'apartat de comentaris d'aquest post, altres informacions relacionades amb aquesta activitat.

dijous, 13 de juny del 2013

304- Criteris de correcció biologia selectivitat 2013 (juny titular)


A l'aula virtual adn-dna.net, es poden consultar els criteris de correcció corresponents a la prova de biologia realitzada avui, en:


 Categoria:
 ORIENTACIÓ ACADÈMICA I PROFESSIONAL 
   
 Curs O01- Informació acadèmica
 Tema-3 Proves de selectivitat
 recurs 09f -Criteris correcció biologia 2013


Els lectors dels blogs adn-dna, biologia i naturalesa , canal adn-dna.net a YouTube i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net poden suggerir, en l'apartat de comentaris d'aquest post, altres informacions relacionades amb aquesta prova de selectivitat o valorar el seu grau de dificultat.

dissabte, 8 de juny del 2013

303- Recursos per preparar les PAU de biologia


Els següents videos poden servir per recordar alguns apartats del temari de biologia per a les PAU.



En el canal adn-dna.net de YouTube es poden veure altres videos agrupats en diferents llistes de reproducció segons el tema exposat. 

També pot servir d'ajuda consultar els posts d'aquest blog adn-dna agrupats en les etiquetes: proves de selectivitat, biologia 1r batxillerat i biologia 2n batxillerat .

Dins l'aula virtual de ciències de la naturalesa adn-dna.net, els continguts d'utilitat per la preparació d'aquestes proves els trobarem en els cursos agrupats en les següents categories: 

 BIOLOGIA

 PRÀCTIQUES DE LABORATORI

 ORIENTACIÓ ACADÈMICA



Els lectors dels blogs adn-dna, biologia i naturalesa , canal adn-dna.net a YouTube i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net poden suggerir, en l'apartat de comentaris d'aquest post, altres informacions relacionades amb recursos adients per preparar les PAU de biologia.

dimarts, 4 de juny del 2013

302- El disseny experimental per a les PAU de biologia a Catalunya


L'equip de coordinació de biologia de les PAU de Catalunya ha elaborat un document sobre el disseny experimental per facilitar la preparació de les proves de selectivitat de biologia. Aquest document es pot consultar i descarregar en format pdf a l'aula virtual adn-dna.net en:

Categoria:
PRÀCTIQUES DE LABORATORI

Curs P00- Informacion generals
Tema-1 El mètode científic
Recurs 00 -El disseny experimental © PAU Biologia - Catalunya

En aquest blog adn-dna es poden consultar altres recursos i informacions relacionades amb les PAU consultant l'etiqueta proves de selectivitat , amb especial referència a la matèria de biologia.

Els lectors dels blogs adn-dna, biologia i naturalesa , canal adn-dna.net a YouTube i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net poden suggerir, en l'apartat de comentaris d'aquest post, altres informacions i recursos que puguin ser d'utilitat per a les proves de selectivitat.  

dilluns, 3 de juny del 2013

301- El sistema immunitari com a teràpia per atacar els tumors



Una revolució s'està gestant en la lluita contra el càncer. Una de les grans frustracions dels investigadors ha estat fins ara no saber aprofitar el sistema de defenses del cos per atacar la malaltia. I és que els tumors tenen un escut mol·lecular que repel·leix el sistema immunitari. Ara, però, una nova família de medicaments ha aconseguit bloquejar les proteïnes que el tumor fa servir per fer-se resistent contra el sistema immunitari i allargar l'esperança de vida dels pacients. La majoria de teràpies utilitzades fins ara se centren a atacar directament les cèl·lules del tumor. La nova estratègia es basa a habilitar el sistema immunitari perquè sigui ell qui ataqui les cèl·lules.

"Els resultats són espectaculars, mai s'havia vist en la història del melanoma", ha assegurat Pere Gascón, cap d'oncologia de l'Hospital Clínic. "Hi haurà un abans i un després d'aquests fàrmacs. Són els que tindran un impacte més gran en el món de l'oncologia en els propers anys", afirma l'oncòleg català Antoni Ribas, de la Universitat de Califòrnia a Los Angeles, en declaracions a 'La Vanguardia'. El Ribas ha dirigit un dels estudis que s'han fet amb els nous fàrmacs.

Tot i que ja fa uns quants anys que s'investiga amb aquesta nova tècnica, la immunoteràpia, diversos assajos clínics presentats aquest cap de setmana al congrés de la Societat Americana d'Oncologia Mèdica de Chicago n'han confirmat el potencial.

"Els investigadors adverteixen, però, que cap dels nous fàrmacs que s'estan provant cura el càncer."
 
Una d'aquestes proves ha aconseguit allargar l'esperança de vida d'alguns pacients després de desactivar l'escut protector contra el sistema immunitari d'alguns tipus de càncer de pulmó, pell i ronyó que havien estat resistents als medicaments convencionals. L'estudi l'ha publicat la revista 'The New England Journal of Medicine'.

"És un tipus diferent de teràpia per al càncer", diu l'oncòloga Suzanne Topalian a 'The New York Times'. "No mata directament les cèl·lules del càncer, sinó que actua mitjançant el sistema d'immunitat. El que fem és enfortir una resposta que ja hi era, però que era molt feble o ineficaç".

Imatge d'un melanoma
En aquest assaig clínic, fet a 296 pacients amb tumors avançats, un compost anticossos anomenat anti-PD-1 ha aconseguit encongir un 30% els tumors d'un 18% dels pacients de càncer de pulmó, un 28% dels pacients amb melanoma i el 27% dels pacients amb càncer de ronyó.

En un segon estudi, fet a 207 pacients amb la malaltia avançada, el fàrmac anti-PD-L1 ha encongit els tumors en el 10% dels càncers de pulmó, el 17% dels melanomes, el 12% dels càncers de ronyó i el 6% dels càncers d'ovari.

En un altre estudi liderat per l'oncòleg català Antoni Ribas, el 52% d'un grup de 135 pacients amb el melanoma avançat tractats amb l'anti-PD-1 han respost al tractament. En un de cada cinc casos, el rastre de càncer ha desaparegut de l'organisme.

Com funcionen els fàrmacs

Tots dos compostos operen d'una forma nova. Normalment, quan el cos s'enfronta a una amenaça, el seu sistema d'immunitat activa grans quantitats de cèl·lules T que ataquen i maten els intrusos, però l'organisme també ha de mantenir el control sobre les cèl·lules T. Per això, cada cèl·lula T té un receptor a la seva superfície anomenat PD-1. Si no hi hagués un mecanisme per desactivar les cèl·lules T i eliminar-les, aquestes cèl·lules podrien tornar el seu poder destructiu contra el cos i danyar-lo.

Un dels estudis presentats a la conferència és sobre un compost que bloqueja aquest receptor, l'anticòs anti-PD-1, que actua travant el mecanisme de manera que les cèl·lules de càncer no poden obrir-lo i les cèl·lules T segueixen matant. 

El segon estudi va provar el compost anomenat anticòs anti-PD-L1, que impedeix que les cèl·lules de càncer facin servir els seus propis mecanismes d'apagada, i això permet que les cèl·lules T segueixin matant.
Font:ARA

Els lectors dels blogs adn-dna, biologia i naturalesa , canal adn-dna.net a YouTube i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net poden suggerir, en l'apartat de comentaris d'aquest post, altres informacions relacionades amb les noves teràpies contral el càncer.