Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

dijous, 12 de febrer del 2015

426 - Dia de Darwin - 2015

Charles Darwin (1809-1882)
Hoy se conmemora el aniversario del nacimiento de Charles Darwin , el 12 de febrero de 1809.
En el siguiente vídeo del canal adn-dna.net en YouTube se explica la biografía de Darwin y su teoría de la evolución.


En el aula virtual adn-dna.net 2.7 se pueden consultar otros recursos relacionados con la evolución de la vida en:


Categoria: BIOLOGIA
Curs B08 - Evolució biològica
Tema - 2 Evolució biològica
Tema - 4 Charles Darwin



Los lectores de los blogs: adn-dna, biologia i naturalesa , canal adn-dna.net a YouTube y los usuarios del aula virtual de ciencias de la naturaleza adn-dna.net pueden recomendar, en el apartado de comentarios de este post, otras informaciones relacionadas con el Dia de Darwin que podran ser incorporadas al aula virtual adn-dna.net.

Termini per publicar comentaris diumenge 22 de febrer de 2015 a les 22:00h 
 
Se puede suscribir por email, en el lateral derecho de este blog, para recibir los posts publicados y las actualizaciones del aula virtual de ciencias de la naturaleza adn-dna.net. Tambien puede suscribirse a al canal de YouTube:  adn-dna.net .

Nota: Para comentar este post se recomienda seguir las instrucciones indicadas  en el post 341 de este blog adn-dna.

22 comentaris:

Núria Admetller ha dit...

Darwin neix el 1809. Té 1 germà i 4 germanes. La seva mare es mor quan ell és petit. Per tant, no sembla ser una família molt afortunada ni de classe social gaire alta. Malgrat això, entra a la Gran Escola.
Més tard es comença a fascinar per la botànica.

Uns anys més endavant, decideix fer un viatge que li ocuparà 5 anys de la seva vida.

A partir de les experiències viscudes i els llocs visitats durant aquest viatge, Darwin fa la seva pròpia teoria. És llavors quan un company seu l'impulsa a publicar la seva teoria per a tothom. I ho fa.

Seguidament, a la sessió anual de la British Association, ataquen la seva teoria dient que no és certa i que hi ha moltes excepcions en ella.

A arrel d'això, Darwin reforça la teoria fent una obra sobre la variacó dels animals i les plantes en estat domèstic. Fent aquest experiment, li capten l'atencio dues plantes: les insectívores i les trepadores. Com a causa d'això, compara les analogies entre el regne vegetal i l'animal. Finalment, una de les seves conclusions es que la naturalesa tolera l'autofecundació, però afavoreix els encreuaments.

Just després d'aquest experiment, Darwin es derrumba: està cansat i fatigat i les malalties dels seus fills encara fan que ell caigui més en depressió. Està al límit.

Té 50 anys quan publiquen el llibre dels monos, a on es parla d'una possible connexió entre l'home i el mono. Darwin s'entusiasme de nou i comença a experimentar i a cercar de nou.

El 1871, Darwin busca les similituds de l'estructura corporal, i veu que els embrions de l'home i els animals passen per un desenvolupament similar. També, busca les analogies entre les facultats mentals dels homes i dels mamífers, i arriba a la conclusió que la única diferència està en el grau i no en la naturalesa. Tant l'home com tot mamífer presenta curiositat per l'entorn, atenció, memòria i imaginació. No obstant això, l'home té un sentit de la bellesa i del diví que els altres no tenen.

Darwin va dedicar tota una vida a l'investigació. Tenia la ment molt oberta i es guiava per frases com: 'No pretendo arrojar un poco de luz sobre unos problemos tan oscuros'.

Unknown ha dit...

Com cada 12 de febrer, aquest any s'ha celebrat el Dia de Darwin, una celebració internacional de l'aniversari del biòleg que va escriure "L'origen de les espècies". Per tal de commemorar aquesta celebració, arreu del món s'han fet diverses activitats. És interessant saber quan va sorgir la idea de celebrar el Dia de Darwin:
Des de 1995 va sorgir la idea de celebrar el Dia de Darwin, especialment perquè algunes reglamentacions educatives als EUA estaven posant traves a l'ensenyament de la biologia científica, pretenent ocupar aquestes hores amb ensenyaments bíbliques. Però la celebració va anar prenent un caràcter internacional i ara està coordinada per la International Darwin Day Foundation amb desenes d'actes que se celebren en una vintena de països el 12 de febrer cada any.
Aquest any una de les iniciatives més importants ha estat la següent:
El Museu d'Història Natural de Nova York (AMNH) celebra el Dia Darwin amb el llançament del 'Projecte dels Manuscrits Darwin', una massiva base de dades creada en col•laboració amb la Universitat de Cambridge, Regne Unit. El projecte consisteix en la digitalització de la totalitat dels manuscrits científics de Darwin en alta resolució.
Els documents estan organitzats segons la seva relació amb la creació de "L'origen de les espècies", seguint un criteri temàtic i educacional. Els manuscrits ens mostren com Darwin inicià i va anar madurant una de les teories més importants de la història de la humanitat.

Vidal Melero Iglesias
2n Batx.B

Unknown ha dit...

Charles Darwin (12 febrer 1809-19 abril 1882) va ser el naturalista anglès que va establir les bases de la teoria de l’evolució. Cal a dir que Lamarck va ser el primer a afirmar que les espècies no són immutables, però la seva teoria va resultar ser inadmissible per a la justificació de l’evolució.
Darwin, però, va dedicar la seva vida a l’estudi de les espècies i va establir els dos pilars bàsics, a partir dels quals va sorgir la teoria del neodarwinisme que és l’acceptada actualment per la comunitat científica:
-Apareixen variacions a la descendència
-Selecció natural o repreoducció diferencial: els individus amb característiques favorables per a la supervivència al seu medi seran els que sobreviuran i deixar la seva descendència.
Darwin no va arribar a justificar com apareixen les variacions a la descendència, ja que li mancaven els coneixements de genètica que van aportar diversos científics més endavant.
Podríem dir que Darwin és un dels científics més importants de la història.
Aquestes són algunes de les seves frases que s’han fet famoses, s’hi pot veure el seu suport a l’esperit crític i al coneixement:

•"La ignorancia genera confianza más frecuentemente que el conocimiento, son aquellos que poco saben, y no aquellos que saben más, quienes tan positivamente afirman que este o aquel problema nunca será resuelto por la ciencia".

•"... Yo creo que existe, y lo siento dentro de mí, un instinto de la verdad o el conocimiento o el descubrimiento, de algo de la misma naturaleza que el instinto de la virtud, y el hecho de que tengamos ese instinto es razón suficiente para las investigaciones científicas aunque no se deriven de ellas ningún resultado práctico".[1]

•"Sin duda no hay progreso".

•"[...] la selección natural, como veremos más adelante, es una fuerza siempre dispuesta a la acción y tan inconmensurablemente superior a los débiles esfuerzos del hombre como las obras de la naturaleza lo son a las del arte".

*El següent vídeo explica la teoria sintètica de l'evolució:

https://www.youtube.com/watch?v=Q1IzwLAYKAY

Unknown ha dit...

http://darwinday.org/ En aquesta web s’hi pot trobar informació sobre el dia de Darwin, a més a més, d’una breu explicació sobre la seva vida i sobre els seus treballs que ha realitzat sobre l’evolució. És una web molt complerta, ja que hi van enllaçats diferents webs que expliquen la seva teoria de l’evolució i la seva biografia:
- http://darwin200.christs.cam.ac.uk/pages/index.php?page_id=c1
- http://www.pbs.org/wgbh/evolution/darwin/diary/index.html
- http://www.darwinproject.ac.uk/schoolsresources/#/
A part de les webs, també hi ha vídeos que parlen d’aquest dia tan important, com per exemple: https://www.youtube.com/watch?v=TtS0_jiTk-o

Unknown ha dit...

El 12 de Febrer és el Dia de Darwin, ja que fa anys del naixement de Charles Darwin (12 de febrer del 1809). En aquest dia es destaca la contribució de Darwin a la ciència i es promou la ciència en general.

Tots els que estan en contra de la Teoria de l’evolució (creacionistes, negacionistes, integristes…) consideren que el dia de Darwin és equivocat i que Teoria de la evolució és errònia, que les respostes cal buscar-les en la Bíblia. Diuen que la vida no pot sorgir de la no-vida, però la Teoria de l’evolució no diu res sobre l’origen de la vida. També diuen que la vida no pot sorgir per reaccions químiques en condicions determinades i prou temps per davant i que perquè una espècie evolucioni cal afegir nova informació al DNA, cosa que és impossible.

El Dia de Darwin va ser pensat al 1995 perquè a Amèrica hi havia reglamentacions educatives que volien canviar l’ensenyança de la biologia científica per la bíblica. Però la celebració es va anar fent internacional i algunes associacions com El Center for Inquiry, American Humanist Association, British Humanist Association, Campus Freethought Alliance i l'Aliança de les Societats Humanistes Laicas van ajudar a promoure el Dia de Darwin.

El 2009 va ser el gran any de Darwin, ja que es celebraven 200 anys del seu naixement i 150 anys de la seva obra “L’origen de les espècies” (1859).

Unknown ha dit...

Cada año el Día de Darwin, el 12 de febrero, es una celebración internacional del cumpleaños de Charles Darwin, el primero que elaboró la teoría científica de la evolución de la vida. Éste motiva a la gente a reflexionar sobre el avance de la ciencia, la educación y el bienestar humano.
Según Darwin, el mecanismo de la evolución se basa en tres aspectos:
-La elevada capacidad reproductora
-La variabilidad de la descendencia
-La selección natural
Hay varias pruebas de la evolución que demuestran que derivamos de un antepasado común en todas las especies, y a partir que aquí, nos hemos ido separando como las ramas de un árbol.
Desde que Charles Darwin publicó su libro radicalmente perspicaz, El Origen de las Especies , Darwin ha sido el centro de las conmemoraciones y homenajes por parte de científicos, artistas, académicos de todo el mundo. La idea de celebrar su día comenzó cuando: el Dr. Robert Stephens motivó a la Comunidad Humanista para iniciar una celebración anual del Día de Darwin (Silicon, 1995), el profesor Massimo Pigilucci organizó eventos anuales en la Universidad de Tennessee (1997) y Amanda Chesworth que se unió para incorporar oficialmente el programa del Día de Darwin (México, 2000).
A nivel de Cataluña y en honor del cumpleaños de Charles Darwin, el Departamento de Biología de la UAB organizó el día 12 y 13 una serie de charlas con el objetivo de celebrar la investigación científica con un énfasis en la biología evolutiva.

Unknown ha dit...

Charles Robert Darwin va ser un naturalista britànic durant el segle XIX que va formular sobre bases científiques la moderna teoria de l’evolució, exposada en la seva obra Sobre el origen de las especies.

Va cursar varis estudis de medicina però el seu interès principal era estimula per Alexander von Humbolt, centrat en les ciències naturals. Aquest interès el va impulsar a incorporar-se en l’expedició al voltant del món a bord del Beagle, el qual el va portar a viatjar per Amèrica del Sud, les illes del Pacífic, Austràlia, Nova Zelanda i el sud d’Àfrica. L’ informació que va recaptar i observar durant el seu viatge el van permetre enunciar la teoria de l’evolució que tardaria més de dues dècades en sortir a la llum.
Les seves investigacions van permetre confirmar varies teories i formar la base d’altres. En diverses observacions destaquem les de les illes Galápagos, sobre la gran diversitat de pinsans.

La seva obra proposa per una banda que en els organismes que es reprodueixen sexualment s’observa que malgrat tinguin els mateixos pares, són diferents entre si; variabilitat de la descendència. I per altre banda la principal causa de l’evolució és l’anomenada selecció natural significa que s’estableix una lluita per la supervivència entre els individus, en la qual s’eliminen els individus menys aptes i persisteixen els que estan més ben adaptats.

Després de conèixer una mica sobre la seva biografia i la seva teoria veurem algunes de les activitats que es van dur a terme per la seva commemoració de l’aniversari el 12 de febre de 1809.
Hi ha una institució anomenada International Darwin Day en la qual formen part varies organitzacions que organitzen actes commemoratius per l’aniversari. Podem veure que hi ha actes arreu del món fet que ens fa reflexionar sobre la seva importància. Aquí teniu l’enllaç de la web: http://darwinday.org/events/

Unknown ha dit...

El Dia de Darwin

El dia 12 de febrer, es commemora el naixement de Charles Darwin, que va tenir lloc a Shresbury, el 1809, Charles Darwin es considera el pioner de la forma moderna de la teoria de la evolució.
Aquest dia es donen diferents actes a tot el món. A la seva ciutat natal, el 2003 es va començar el “Festival de Darwin”, que actualment dura tot el mes de febrer. A altres llocs fan altres coses com distribuir literatura disfressats de micos, tallers, o fer sopars amb receptes especials de sopa primordial.
El “Dia de Darwin”es utilitzat per a destacar la contribució de Darwin a la ciència i per a promoure la ciència en general, tot i que no existeix un dia de Einstein , o de Newton, o de Copèrnic, o...que també eren científics.
Diverses associacions, organitzacions i fundacions, ha ajudat a difondre aquest dia.

Bernat Canals ha dit...

Per saber els esdeveniments que es fan a nivell mundial per celebrar el dia de Darwin, és recomenable començar per la web "oficial": http://darwinday.org

És interessant observar que, a l'apartat d'esdeveniments, no surt cap acte organitzada en motiu d'aquesta efemèride en cap lloc dels Països Catalans. Malgrat això, però, i tenint en compte que l'anniversari del cèlebre científic ja va passar, encara podem trobar algun acte que digui ser organitzat en motiu del naixement de l'inventor (o descobridor) de la teoria de l'evolució. És el cas d'una xerrada de la UOC que tindrà lloc el 19 de febrer d'enguany a Terrassa, que prenten relacionar la teoria de l'evolució amb les actuals afeccions de transtorns alimentaris. Per a més informació: http://territori.blogs.uoc.edu/2015/01/darwin/

Fins a un cert punt també es podria considerar un petit homenatge la publicació d'un article sobre els ocells estudiats per Darwin a les galàpagos un dia abans de la celebració del seu naixement: http://www.lavanguardia.com/cultura/20150211/54427134459/cientificos-identifican-un-gen-de-los-pinzones-de-darwin.html

Ainhoa Álvarez ha dit...

Charles Darwin va néixer el 12 de febrer de 1809, és per això que el 12 de febrer de cada any és el dia internacional de Darwin en honor al seu naixement. Aquest any es celebrava el 206è aniversari.
Charles Darwin fou una de les personalitats que més han representat per a l’avanç de la ciència a la història de la humanitat degut als seus estudis sobre l’evolució i sobretot gràcies al descobriment de la selecció natural, el que va provocar un nou rumb de la biologia.
Darwin va poder dur a terme la seva teoria evolucionista gràcies a l’estudi de la fauna de les illes Galápagos. Darwin va adonar-se de que tot i la proximitat que hi havia, algunes de les espècies que vivien a cada una de les illes eren molt diferents. A partir d’aquí va arribar a la conclusió de que només els més adaptats a cada hàbitat havien sobreviscut.
La teoria de l’evolució de Darwin ens diu que aquesta es basa en tres aspectes:
1) L’elevada capacitat reproductora.
2) La variabilitat de la descendència i, per tant, de la població. Això provoca que en una espècie es generin diferents fenotips.
3) La selecció natural. Darwin deia que la supervivència era exclusiva dels més aptes, és a dir, els individus més ben adaptats eren els que podien sobreviure i, per tant, els que deixarien descendència. Selecció naturals en aquest cas seria sinònim de reproducció diferencial.

Unknown ha dit...

El dia de Darwin és una celebració que commemora l’aniversari del naixement del conegut científic Charles Darwin. Aquest naturalista anglès és molt important gràcies als seus estudis que expliquen l’evolució de les espècies al llarg del temps, la selecció natural. Sobre aquest tema va escriure “L’origen de les espècies”,que es un dels llibres científics mes importants de tota la història. El dia de Darwin es celebra el 12 de febrer per donar gràcies al seva aportació a la ciència i per promoure la ciència en general. És un dia de celebració, activisme i cooperació internacional per avançar en la ciència, l’educació i el benestar de l’ésser humà. La missió principal d’aquest dia és inspirar gent arreu del planeta, fomentar el pensament científic i les ganes d’avançar científicament.
El dia de Darwin va ser establert gràcies a tres entusiastes del científic, aquests van ser el Dr. Robert Stephens a la “Humanist Community” de Silicon Valley el 1955, el professor Massimo Pigliucci a la “University of Tennessee” el 1997 i Amanda Chesworth que es va unir al Dr. Stephens després d’incorporar el dia a Mèxic el 2000.
El 2009 es va celebrar el 200 aniversari del naixement de Darwin,per tant aquest any es celebra el 206è aniversari.

Martina Baliu ha dit...

El passat 12 de febrer es va celebrar el dia de Darwin per commemorar l'aniversari del seu naixement, el 12 de febrer de 1809. La celebració vol ressaltar la contribució de Darwin a la ciència i promoure la pràctica de la ciència en general. Al llarg del dia i a diferents escoles i universitats i altres, es fan exposicions, activitats o conferències per tal de fer divulgació científica fins i tot als més petits.
Charles Darwin va ser un naturalista anglès, la seva teoria de l’evolució es basa en dos factors: la variabilitat de les espècies i la selecció natural. La seva teoria no va ser acceptada en aquell moment però sí cap a la dècada del 1930 i actualment són la base de l’evolució. Un dels punts claus en el seu descobriment va ser el seu viatge a les illes Galápagos on va estudiar l’evolució d’espècies de tortugues. A partir d’aquí i d’altres viatges que va realitzar, juntament, amb els seus coneixements va proposar la teoria. Aquesta, com ja he dit, es basa en la selecció natural que és el procés que dirigeix l'evolució de les espècies, a qualsevol població els individus són diferents entre ells i sobreviuen els més adaptats i també es fonamenta amb la variabilitat de la descendència com a conseqüència de l’atzar i la recombinació de gens en la meiosi.

Ricard Fusté ha dit...

Charles Robert Darwin va néixer a Anglaterra el 12 de febrer de 1809 i va morir a Anglaterra el 1882, fou un naturalista angles, creador de la teoria de l’evolució de les espècies biològiques. Va estudiar medicina a la universitat d’Edimburg i de Cambridge. EL 1831, recomanat pel botànic Henslow, ocupà la plaça de naturalista al viatge cartogràfic que un vaixell va fer a Amèrica del sud i a les Índies Orientals. En aquest viatge, que durà cinc anys, recollí una gran quantitat d’observacions i documents que li van servir de base per a la seva extensa obra. L’any 1839 publicà el llibre Diari de les investigacions durant el viatge Beagle al voltant del món . Posteriorment escriví els resultats geològics del viatge. Aquest gran estudi el va portar a conèixer els milers d’exemplars d’espècies i la dificultat de la seva classificació, li va permetre conèixer com era la distinció entre espècies. L’any 1859, després de més de vint anys de treball en les seves teories sobre l’origen de les espècies, publicà el seu famós llibre L’origen de les espècies. En aquesta obra s’explica l’aparició de noves espècies i la desaparició de les anteriors a conseqüència de la selecció natural. Des de llavors fins a la seva mort Darwin contribuirà les seves investigacions i publicarà nombroses obres.

Es creu que la clau de la teoria evolucionista de Darwin va ser l’estudi de la fauna de les Illes Galápagos, un arxipèlag volcànic situat a l’oceà pacífic. Va constatar que, tot i la proximitat de les illes, moltes de les espècies que hi viuen són diferents. Com que no trobava raonable que l’origen de tantes formes diferents d’un mateix tipus d’organisme en una àrea tan reduïda fos el fruit de nombrosos actes creatius, va arribar a la conclusió que aquesta alta diversitat era el resultat de l’adaptació als diferents hàbitats de cada illa dels descendents de les primeres espècies que havien arribat. Per tant, amb el temps i l’aïllament van anar sorgint les noves espècies.

Segons Darwin el mecanisme de l’evolució es basa en 3 grans aspectes:
- L’elevada capacitat reproductora
- La variabilitat de la descendència
- La selecció natural

El dia 12 de febrer és el dia de Darwin, el dia en que els humanistes de tot el mon celebren l’aniversari del seu naixement, el pioner de la forma moderna de la teoria de l’evolució per mitjà de la selecció natural. L’origen de les espècies no va ser una idea inicial de Darwin , antics grecs creien i havien formulat una forma diferent d’evolució, però Darwin es en gran part considerat el divulgador de la clau de l’evolució.
El dia de Darwin es fan esdeveniments arreu del món, es fan tallers, sopars, exposicions i xarrades sobre el gran avanç que va fer en quant els mecanismes de evolució de les espècies
Aquest any 2015 es va celebrar el 206é aniversari del naixement de Darwin i els 156 anys des de la publicació del seu llibre “L’origen de les espècies”.

Ricard Fusté Mollà
Biologia 2nB

Unknown ha dit...

A través de l'evolució de l'ull, aquesta web ens explica la selecció natural en honor al dia de Darwin. http://lacienciaysusdemonios.com/2015/02/12/dia-de-darwin/

Unknown ha dit...

Charles Robert Darwin va néixer el dia 12 de febrer del 1809 (és per això que el 12/02 es considera que és el dia internacional d’aquest científic). En els anys de 1800 a Anglaterra ningú es qüestionava si era cert que Déu havia creat la terra i totes les espècies. Des de sempre li va agradar la natura. Al principi feia col·leccions com a hobby. Més endavant, mentre estudiava hi va haver un professor amb qui s’entenia molt, assistia a les seves conferències, passejava amb ell, etc. així doncs, aquest home va significar molt, ja que va ser ell qui el va convèncer perquè estudies Geologia.

Passen els anys i realitza diversos viatges on va anotant semblances entre les espècies mortes, actuals, etc. i es pregunta coses sobre els diferents avantpassats que tenen. Quan arriba busca experts perquè l’ajudin, acaben identificat noves espècies, s’adona que tots tenim un origen comú i que a causa de les variacions per aconseguir el menjar, etc. es formen noves espècies. Acaba arribant a la conclusió que totes les espècies canvien.

Segons Darwin el mecanisme de l’evolució es basa en:

- Elevada capacitat reproductora: la causa per la qual els individus no creixen indefinidament és que els recursos alimentaris són limitats.

- La variabilitat de la descendència: en els organismes que es reprodueixen sexualment s’observa que, tot i tenir els mateixos pares tots els germans són diferents (excepte els bessons univitel·lins), per tant uns seran més aptes segons les condicions del medi que els altres.

- La selecció natural: podríem definir aquest concepte introduït per Charles Darwin en el seu llibre de 1859 titulat: On the Orign of Species com la competència que s’estableix entre les diferents espècies segons els recursos que presenta el medi, a partir d’aquí seleccionen les seves característiques. Així doncs, la selecció natural permet la supervivència dels més aptes i la continuïtat d’aquests, ja que seran els que es podran reproduir. A més a més, també parla de la selecció artificial que consisteix en seleccionar els millors fenotips per aconseguir la millor cria.

El passat 12 de febrer es van realitzar moltes activitats arreu de tot el món que podem trobar a www.darwinday.org. Concretament a Espanya el Museu Natural de Ciències Naturals va obrir les portes la nit del 5 de febrer per tal de celebrar aquest dia internacional amb una visita, exposicions i un sopar.

Com a curiositat he trobat que la tortuga que Darwin va portar d’un dels seus viatges al Regne Unit va morir al 2006 amb 176 anys. Aquesta es deia Harriet i estava a un Zoològic d’Austràlia.

La informació que he adjuntat en aquest post l’he extret de dos llibres
- Ciències per al món contemporani de 1r de Batxillerat
- Biologia 2n de Batxillerat

Finalment, també he cercat informació a pàgines web:
http://darwinday.org/
http://www.xtec.cat/~pbernat/Darwin/darwinindex.htm
http://ca.wikipedia.org/wiki/Charles_Robert_Darwin
http://www.elmundo.es/elmundo/2006/06/23/ciencia/1151063626.html

Unknown ha dit...

Per començar, Charles Robert Darwin va ser un naturalista anglès, que va explicar que totes les espècies han evolucionat al llarg del temps a partir d'avant passats comuns mitjançant la selecció natural.
El fet que l'evolució es produeix fou acceptat ràpidament per la comunitat científica, mentre que la teoria de la selecció natural nova començar a ser considerada fins a la dècada del 1930.
En una forma modificada, el descobriment científic de Darwin va continuar sent la base de la biologia, ja que proporciona una explicació lògica de la diversitat de la vida.
Durant els seus cinc anys de travessia a l'HMS Beagle es va revelar com un eminent geòleg, amb observacions i teories que donaven suport a les idees uniformistes de Charles Lyell, i la publicació del seu diari del viatge el va fer famós com a autor popular.
Desconcertat per la distribució geogràfica de la fauna silvestre i pels fòssils recollits durant el viatge, Darwin va estudiar la transmutació de les espècies i va concebre la seva teoria de la selecció natural .
Amb la publicació de L'origen de les espècies el 24 de novembre del 1859, Darwin va poder establir l'evolució per descendència comuna. Va examinar l'evolució humana i la selecció sexual . seguit de L'expressió de les emocions en els homes i els animals. La seva investigació sobre les plantes fou publicada en una sèrie de llibres. En el seu últim llibre va tractar els cucs de terra i els seus efectes al sòl
Darwin tingué un gran reconeixement quan va morir. Fou una de les cinc úniques persones del segle XIX no pertanyents a la reialesa en rebre un funeral d'estat. Es per això que al 12 de febrer, es celebra el dia internacional de Darwin:
El Dia Internacional de Darwin va inspirar la gent a tot el món per reflexionar i actuar en els principis de la valentia intel•lectual, curiositat perpètua, el pensament científic, i la fam de la veritat que es concreta en Charles Darwin. Serà un dia de celebració, l’activitat i la cooperació internacional per a l'avanç de la ciència, l'educació i el benestar humà.
Els governs locals i estatals es tancaran en commemoració del Dia, i de les organitzacions i empreses celebraran mitjançant la participació en extensió a la comunitat al voltant de la ciència com una eina per a la millora de la humanitat.
Dia de Darwin serà observat per les Nacions Unides i els seus membres com una oportunitat per a les cadenes a través de la llengua comuna de la ciència per al bé comú de tots.

L’origen de la festa:
Des que Charles Darwin va publicar el seu llibre, L'origen de les espècies, Darwin ha estat el centre de les commemoracions i homenatges per part de científics, artistes, acadèmics i lliurepensadors de tot el món. Des les primeres trobades després de la seva mort, als esdeveniments del bicentenari de tot el món, que celebra la ciència i la humanitat dins les nostres diverses cultures a nivell internacional ha estat una persecució ressonant i transcendent.
el 1909, al 100º aniversari del seu naixement, es van celebrar grans festes en honor a les contribucions de Darwin a la ciència i la humanitat a Cambridge, Nova York i Nova Zelanda. La Universitat de Chicago commemora el 100 aniversari de la publicació de L'Origen de les Espècies en 1959 amb una sèrie d'esdeveniments notables a partir del 24 de novembre fins al dia 28. El 200 aniversari del naixement de Darwin va veure una temporada completa de programació de la BBC sobre el propi Charles Darwin, així com l'evolució i la selecció natural. Salem State University ha celebrat amb èxit un festival anual de Darwin des de 1980.
-Mariona Roset

Unknown ha dit...

L'altre dia, navegant a internet, vaig veure un article sobre Charles Darwin on deia 10 curiositats sobre ell que no m'esperava gens. Pot servir per a conéixer-lo una mica més treient l'apartat científic i obrint al "Darwin humà" als nostres ulls. El deixo aqui per si vols llegir-lo: http://www.fogonazos.es/2008/12/diez-curiosidades-sobre-la-vida-de.html
OSCAR TORRES

Unknown ha dit...

Link: http://www.allaboutscience.org/spanish/dia-de-darwin.htm

Breu comentari:
El dia de Darwin és el dia 12 de febrer, en el qual se celebra l’aniversari del seu naixement. Es menciona que Darwin no va ser ell el que va descobrir la teoria de l’evolució per mitjà de la selecció natural, així que més aviat n’és el popularitzador de la teoria.
En aquest dia es destaca la important contribució de Darwin a la ciència, he remarcat important ja que altres científics no tenen un dia específicament dedicat a ells.
La celebració és realitzada, en part, per promoure la ciència i que la gent interessada s’hi involucri o d’altres en trobin interès per ella tot recordant Darwin.

Unknown ha dit...

Aquets vídeo sobre Darwin l'he trobat força interessant ja que al col•legi només ens ensenyen les seves teories però també val la pena saber-ne una mica més sobre la seva vida i com va aconseguir realitzar les teories.
Una de les coses que més m'ha sobtat, és que no tingués èxit en la escolarització i que fracassés en la carrera de medicina, des de petit però, ja se li notava el seu interès per la naturalesa, en col•leccionar insectes...
Gràcies al seu primer professor va començar a estudiar geologia i és quan el recomanen com a naturalista per anar a fer un viatge i durant aquest comença a trobar fòssils i a comparar-los amb espècies existents en l'actualitat.
Se'm fa estrany saber que es va casar amb una cosina germana amb qui va tenir nou fills, ja que això ara estaria molt mal vist.

Marina Marfil ha dit...

El dia de Darwin se segueix celebrant perquè és una forma de destacar l’obra que va fer un gran científic compromès amb el coneixement i que sabia que les seves investigacions tenien conseqüències més enllà de la biologia o geologia. És a dir la implicació social a l’hora de parlar d’evolució és tan controvertida, ja que es posen en dubte moltes afirmacions religioses, així que es pren aquest dia com una celebració de la ciència i de defensa d’aquesta, ja que alguns cops és posada en dubte per prejudicis ideològics.
D’altra banda se segueix destacant aquest dia per tot allò que Darwin va demostrar, per exemple entre el viatge de Beagle (1831 – 1836) i la publicació de “l’Origen de les espècies” en 1859 van passar més de 20 anys en els que Charles Darwin va anar desenvolupant els principals punts del seu model evolutiu, de l’explicació de com la vida prové d’uns avantpassats comuns i com les espècies evolucionen per mecanismes de la selecció natural. Com bon científic que era, Darwin no va permetre fer afirmacions sense demostració, així doncs va establir proves de les seves teories i va mostrar a les seves publicacions més enllà de creences presentant un coneixement cert i objectiu.
La idea de celebrar el Dia de Darwin va sorgir especialment perquè algunes reglamentacions educatives a EEUU estaven posant entrebancs per a l’ensenyament de la biologia científica, on pretenien ocupar aquelles hores amb ensenyaments bíblics. La celebració va anar prenent un caràcter internacional i ara esta coordinada per la International Darwin Day Foundation amb desenes d’actes que se celebren a una vintena de països al voltant del 12 de febrer cada any.

Marina Marfil
2n- B Batx

Alba Vives ha dit...

En el primer link ens explica, al principi, quan es celebra el Dia de Darwin, on es va celebrar per primera vegada i les diferents activitats que es fan arreu del món. Després explica el perquè de la celebració i el perquè no hi ha una celebració com aquesta d’un altre científic. I per últim el perquè encara la seva teoria es utilitzada i acceptada en la comunitat científica.
En el segon link explica la Teoria de Darwin.

http://www.allaboutscience.org/spanish/dia-de-darwin.htm

http://www.allaboutscience.org/spanish/teoria-de-la-evolucion-de-darwin.htm

Unknown ha dit...

dia de Darwin
Darwin va neixer el 12 de febrer de 1809 al regne Unit. Actualment tindria uns 206 anys. Cal destacar-ne sobretot “el origen de les especies per medi de la selecció natural”, un altre tema que en podem destacar d’aquest gran científic és : “neandertals, crònica de una mort anunciada”.
Darwin es un bon exemple d’un científic compromès amb el coneixement i alhora sap que les seves investigacions tenen conseqüències mes enllà de la biologia, les diferents idees sobre la evolució en són una d’elles.
Apart de tot això, el dia de Darwin es també una celebració per la ciència i per la seva defensa, que a vegades es atacada de forma irracional o posada en dubte simplement per prejudicis ideològics.


http://pamplonetario.org/2015/02/dia-de-darwin-2015-viaje-la-biodiversidad/

http://magonia.com/2015/02/12/feliz-dia-de-darwin-2015/