Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

dilluns, 3 de juny del 2013

301- El sistema immunitari com a teràpia per atacar els tumors



Una revolució s'està gestant en la lluita contra el càncer. Una de les grans frustracions dels investigadors ha estat fins ara no saber aprofitar el sistema de defenses del cos per atacar la malaltia. I és que els tumors tenen un escut mol·lecular que repel·leix el sistema immunitari. Ara, però, una nova família de medicaments ha aconseguit bloquejar les proteïnes que el tumor fa servir per fer-se resistent contra el sistema immunitari i allargar l'esperança de vida dels pacients. La majoria de teràpies utilitzades fins ara se centren a atacar directament les cèl·lules del tumor. La nova estratègia es basa a habilitar el sistema immunitari perquè sigui ell qui ataqui les cèl·lules.

"Els resultats són espectaculars, mai s'havia vist en la història del melanoma", ha assegurat Pere Gascón, cap d'oncologia de l'Hospital Clínic. "Hi haurà un abans i un després d'aquests fàrmacs. Són els que tindran un impacte més gran en el món de l'oncologia en els propers anys", afirma l'oncòleg català Antoni Ribas, de la Universitat de Califòrnia a Los Angeles, en declaracions a 'La Vanguardia'. El Ribas ha dirigit un dels estudis que s'han fet amb els nous fàrmacs.

Tot i que ja fa uns quants anys que s'investiga amb aquesta nova tècnica, la immunoteràpia, diversos assajos clínics presentats aquest cap de setmana al congrés de la Societat Americana d'Oncologia Mèdica de Chicago n'han confirmat el potencial.

"Els investigadors adverteixen, però, que cap dels nous fàrmacs que s'estan provant cura el càncer."
 
Una d'aquestes proves ha aconseguit allargar l'esperança de vida d'alguns pacients després de desactivar l'escut protector contra el sistema immunitari d'alguns tipus de càncer de pulmó, pell i ronyó que havien estat resistents als medicaments convencionals. L'estudi l'ha publicat la revista 'The New England Journal of Medicine'.

"És un tipus diferent de teràpia per al càncer", diu l'oncòloga Suzanne Topalian a 'The New York Times'. "No mata directament les cèl·lules del càncer, sinó que actua mitjançant el sistema d'immunitat. El que fem és enfortir una resposta que ja hi era, però que era molt feble o ineficaç".

Imatge d'un melanoma
En aquest assaig clínic, fet a 296 pacients amb tumors avançats, un compost anticossos anomenat anti-PD-1 ha aconseguit encongir un 30% els tumors d'un 18% dels pacients de càncer de pulmó, un 28% dels pacients amb melanoma i el 27% dels pacients amb càncer de ronyó.

En un segon estudi, fet a 207 pacients amb la malaltia avançada, el fàrmac anti-PD-L1 ha encongit els tumors en el 10% dels càncers de pulmó, el 17% dels melanomes, el 12% dels càncers de ronyó i el 6% dels càncers d'ovari.

En un altre estudi liderat per l'oncòleg català Antoni Ribas, el 52% d'un grup de 135 pacients amb el melanoma avançat tractats amb l'anti-PD-1 han respost al tractament. En un de cada cinc casos, el rastre de càncer ha desaparegut de l'organisme.

Com funcionen els fàrmacs

Tots dos compostos operen d'una forma nova. Normalment, quan el cos s'enfronta a una amenaça, el seu sistema d'immunitat activa grans quantitats de cèl·lules T que ataquen i maten els intrusos, però l'organisme també ha de mantenir el control sobre les cèl·lules T. Per això, cada cèl·lula T té un receptor a la seva superfície anomenat PD-1. Si no hi hagués un mecanisme per desactivar les cèl·lules T i eliminar-les, aquestes cèl·lules podrien tornar el seu poder destructiu contra el cos i danyar-lo.

Un dels estudis presentats a la conferència és sobre un compost que bloqueja aquest receptor, l'anticòs anti-PD-1, que actua travant el mecanisme de manera que les cèl·lules de càncer no poden obrir-lo i les cèl·lules T segueixen matant. 

El segon estudi va provar el compost anomenat anticòs anti-PD-L1, que impedeix que les cèl·lules de càncer facin servir els seus propis mecanismes d'apagada, i això permet que les cèl·lules T segueixin matant.
Font:ARA

Els lectors dels blogs adn-dna, biologia i naturalesa , canal adn-dna.net a YouTube i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net poden suggerir, en l'apartat de comentaris d'aquest post, altres informacions relacionades amb les noves teràpies contral el càncer.